Dirigent: Raymond Janssen

Raymond Janssen studeerde piano en liedbegeleiding bij Prof. Ulla Graf aan de Musikhochschule Köln en in Parijs aan het Conservatoire Nationale interpretatie van het franse liedrepertoire. Tevens zette hij daar zijn piano studie voort bij John Blot. In Düsseldorf studeerde hij bij Prof. Wolfgang Trommer koor- en orkestdirektie. Masterclasses bij o.a. Bruno Leonard Gelber, Ralf Gothoni, Sarah Walker en Kurt Moll completeerden zijn opleiding. Hij begon zijn artistieke loopbaan aan het Stadttheater Aachen onder Prof. Klaus Schultz en als muzikaal leider van de Kleine Opera en de Opera Comique in Nederland. Als begeleider van Eliana Cotrubas, Gail Gilmore, Eugene Holmes en Janice Baird trad hij op aan vele grote internationale podia. Als dirigent, concertpianist en als begeleider is Raymond Janssen een graag geziene gast tijdens Europese festivals en concerten. Hij trad op tijdens het Festival Schleswig Holstein evenals in Ljubliana, Reykjavik en het Teatro Filharmonico in Verona. Gail Gilmore begeleide hij o.a. in het Teatro Amazonas in Manaus (Brazilië) waarop concerten in Rio de Janeiro volgden. In Duitsland gasteerde hij o.a. in de Jahrhunderthalle in Frankfurt, de Meistersingerhalle in Nürnberg, de Deutsche Oper Berlin, de Kaisersaal in Würzburg evenals in München en Hannover. Bij de Hessische Rundfunk, Westdeutsche Rundfunk en Südwestrundfunk was hij in talrijke concerten te horen en in Nederland bij de Avro met o.a. de Schumann sonate in g klein. Daarnaast is hij sinds 1991 vaste dirigent van het Symfonieorkest Collegium Musicum Jülich en het oratoriumkoor van de KHG Aken. Aan het conservatorium Maastricht bracht hij zijn Operacollage Leporello in première. Het werk werd Euregionaal geprezen als een ‘innovatieve vorm van muziektheater’. In mei 2004 gasteerde hij aan de Staatsopera Constanta met Verdi's La Traviata en in 2006 met de Filharmonie Timisoara het Mozart Requiem en in oktober - november het Verdi Requiem. In 2008 de Carmina Burana en vanaf 2008 jaarlijks het Avé Maria Kerstconcert. Tevens dirigeert hij de Filharmonie Timisoara tijdens haar tournee naar Nederland, Belgie en Duitsland.

INSO International Symphony Orchestra

INSO International Symphony Orchestra is een jong succesvol orkest opgericht in 1998. Het orkest kan al terugkijken op een rijke en veelvuldige concert ervaring. De jaarlijkse concertreizen in Europese landen zoals Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje maken dat INSO reeds een plek verworven heeft binnen de internationale podia.

Het orkest werkt samen met wereldberoemde musici en dirigenten, onder wie Francois Leleux, Lisa Batiashvili, Wolfgang Emanuel Schmidt, Alexander Zemtsov, Dirk Brossé, Sergey Nakariakov, Otto Sauter, Ilya Grubert, Alan Bern, Valeriy Sokolov, Vadim Neselovskyi, Lorin Sklamberg, Raymond Janssen, Andriy Bielov, Leopold Kozlowski, Claude Delangle, Fahraddin Kerimov, Steven Decraene, Anna Skryleva, Nicolás Pasquet, Dalia Stasevska, Alessandro Safina, Maria Prinz, Philippe Pierlot en vele anderen.

De jonge enthousiaste musici zijn creatief op zoek naar nieuwe wegen en vormen binnen de klassieke muziek. Met de “cross-art” aanpak met inbegrip van ballet, zandanimatie en video-mapping vergroot hun populariteit bij het publiek.

INSO International Symphony Orchestra is een regelmatige deelnemer aan de jaarlijkse festivals gehouden in Lviv: Virtuozen International Festival of Music Art, Contrasten International Contemporary Music Festival, LvivKlezFest Jewish Music Festival en vertegenwoordigt Oekraïne op internationale festivals en kunstprojecten. In 2016 opende INSO samen met de wereldberoemde jazzpianist en componist Vadim Neselovskyi (USA) het prestigieuze ALFA Jazz Festival in Lviv, volgens ‘The Guardian’, een van de beste jazz festivals in Europa.

Awards

  • Radio Swiss Classic Award
  • «Golden Disc» Award Franz Xaver Mozart Pianoconcerten
  • Radio Swiss Classic Award Schumann - Beethoven Award.
  • BACH Marathon Lviv - Ready. Steady. BACH! Het record voor de langste live uitvoering van Bach muziek.

Vanaf 2017 is "INSO-Lviv" Orchestra in residence voor het Internationale Johannes Brahms concours in Poertschach (Oostenrijk)

THE NEW ROMANIAN SYMPHONY CHOIR / STATE PHILHARMONIE 'BANATUL' TIMISOARA

Historie

De rijke muziekhistorie van Timisoara wordt al 750 jaar geleden vermeld in de Legenda Sancti Gerardi. In 1792 verschijnen er op het repertoire 21 Italiaanse opera’s en Singspiele. Mozart dirigeerde er enkele uitvoeringen van Die Entführung aus dem Serail en Die Zauberflöte. Het muziekleven krijgt in de negentiende eeuw een nieuwe impuls met Joseph Strauss als muziekdirecteur. Veel van zijn eigen werken gingen in Timisoara in première.

De Philharmonie werd opgericht in 1871. In de archieven vinden we namen als Johannes Brahms, Franz Liszt, Joseph Joachim, Pablo de Sarasate, Henryk Wieniawski, en in de eerste helft van de 20ste eeuw: Bela Bartok, Pablo Casals, Jacques Thibaud, Fritz Kreisler, Nathan Milstein, Arthur Rubinstein, Annie Fischer, Gregor Piatigorsky en George Enescu. Deze beroemdheden waren als solist of dirigent te gast bij de Philharmonie.

Het Filharmonisch koor

Het filharmonisch koor bestaat uit 70 professionele zangers en zangeressen. Hun repertoire bevat werken van de barok tot de hedendaagse muziek.
Van J.S. Bach: Johannes Passion, Matthäus Passion, Weihnachtsoratorium.
Van G.F. Händel: Das Alexanderfest, Messias, Samson.
Van J. Haydn: Die Jahreszeiten en de Theresienmesse.
Van Honneger: Jeanne d'Arc au bûcher en Amphion.
Van J. Perrin: De profundis.
De Requiems van Mozart, Verdi, Brahms en M. Negrea.
Werken van Bartok, Messiaen, Stravinski, Prokofiev, Sostakovitsch, Khatschaturian, Penderecki, Lutoslawski, Britten, Hindemith, Gershwin, Barber, Copland, Bernstein, Xenakis en de Avé Maria Kerstconcerten.

CD opnamen
Het gezelschap heeft talrijke cd-opnamen gemaakt in o.a. Timpani en Chamade (Frankrijk) Claves, (Zwitserland) en Electrecord (Bukarest). Vele opnamen werden overgenomen door producenten in Italië, Engeland en Duitsland.

Gastdirigenten
Kiril Kondrasjin, Celibidache, Klaus Donath, Jean Francois Antonioli, Roberto Benzi, Lawrence Foster, Carlo Felice Cillario, Emin Haciaturian, Djura Jaksici, Vaclav Smetacek, Stanislaw Wislocki, Carlo Zecchi, en vele anderen.

Gastsolisten
Aldo Ciccolini, Dimitri Alexeev, Dimitri Bashkirov, Rudolf Kehrer, Julius Katchen, Yehudi Menuhin, Zoltan Kocsis, Jean-Bernard Pommier, Leo Brouwer, Monique de la Bruchollerie, Yvri Gitlis, Li Min Chan, Miklos Perenyi, Alexander Slobodianik, Vladimir Spivakov, Daniil Safran, Dubravka Tomsici, Viktor Tretiakov, Jakov Zak, Wanda Wilkomirska en nog vele anderen.

Buitenlandse tournees
Bulgarije, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Italië, Joegoslavië, Kroatië, Noorwegen, Polen

Vibrafoon: Diximus Andreï Voica

Andreï Voica startte zijn pianostudie op 7-jarige leeftijd in zijn geboorte stad SighiÈ™oara. Al snel ging zijn belangstelling uit naar de rijke klankkleur van de vibrafoon en vertrok hij op 12-jarige leeftijd naar het conservatorium van de stad Cluj. Hier kwam hij, naast zijn klassieke opleiding in aanraking met Jazz en hij verraste iedereen met zijn improvisatietalent.
Inmiddels heeft de 22-jarige Andreï Voica al meerdere composities voor diverse bezettingen op zijn naam staan. In 2011 werd hij leerling van Roman Doru aan de universiteit Ion Ovidiu in TimiÈ™oara. Hij behaalde tal van eerste prijzen tijdens nationale en internationale muziekwedstrijden waaronder ook de eerste prijs tijdens het befaamde Adams concours.
Najaar 2015 trad Andrei op als solist tijdens de concertreeks “Kumka” en in november 2015 was de première van zijn compositie ‘Homeland’ uitgevoerd met The New  Romanian Symphony Orchestra & Choir o.l.v. Raymond Janssen in het Concertgebouw in Amsterdam, dat een groot  succes werd.
Andreï kreeg veel aandacht tijdens het ‘Virtuosen Festival’ in de stad LVIV waar hij samen met het INSO orkest het marimba concert van Rosauro speelde. Het concert stond in het teken van de reeks Classics For Peace.
Homeland wordt inmiddels door diverse orkesten in Duitsland met succes uitgevoerd. Andrei Voica’s eigen composities zijn verschenen op de CD ‘ROOTS’ en in 2018 zal een CD volgen met opnames met orkest.
Dit jaar voert hij u met de verfijnde klanken van de vibrafoon mee met en muzikaal epos dat op een verrassende en bijzondere wijze de weg naar de Olympus beschrijft.

Tickets & Reserveringen

Gemakkelijk online uw tickets bestellen? Geen probleem! Klik op "ONLINE bestellen" en kies de voorstelling die u wilt bezoeken.

Heeft u vragen?

Mocht onze site u niet de gewenste informatie bieden, dan kunt u online uw vragen aan ons doorgeven.